Kaffe med vapenstopp

Brevet är skrivet i en mycket artig ton. Det innehåller inga förbud, inget hotfullt muller, bara en vänlig vädjan: Snälla, bär inte vapen öppet där vi säljer och serverar kaffe.

Undertecknare är Howard Schultz, chef för Starbucks 18.000 kaféer i 62 länder. De överlägset flesta finns i USA, där allting började i Seattle 1971.

Och det är till gästerna i USA Schultz vänder sig i sitt brev, publicerat på www.starbucks.com.

Lagstiftningen ser olika ut i olika delstater. I en del är det lagligt att öppet bära vapen på offentlig plats. I andra inte. Det Starbucks chef nu säger är att oavsett hur lagstiftningen ser ut i respektive delstat, så är det önskvärt att inga kunder klampar in med pistolen i bältet i ett av hans kaféer eller på någon av Starbucks uteserveringar.

Det stör atmosfären. Det upprör kunder, för vilka rätten att bära vapen inte är den i särklass viktigaste mänskliga rättigheten.

Så snälla, lämna skjutvapnen hemma, vädjar kaffekedjans ledare.

Men trots de artiga och vänliga formuleringarna i det öppna brevet har Schultz bön om att kunderna ska dricka kaffe i obeväpnat tillstånd fått fanatiker med krutlukt i näsan och kikarsikte i blicken att nästan smälla av. Upprördheten är stor.

The Economist berättar hur Starbucks mångåriga chef nu kallas för anti-amerikan, pro-socialist (ett fruktansvärt skällsord i USA) och annat i den vägen. Han sägs trampa på konstitutionen och aggressiva kritiker förutspår att Starbucks kommer att tappa kunder på chefens vänliga vädjan om vapenfria kaféer.

Nästa gång jag ser ett Starbucks kafé så går jag nog in och beställer en cappuccino.  Bara som en liten demonstration. Den som vågar satsa på kaffe med vapenstopp i USA är värd min sympati, tycker jag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.