Sommarnattens magi

Vad är det med sommarnätterna som skapar denna sömnstörande magi? Ljuset? Värmen? Eller vinterns komprimerade förväntan, som nu ska blomma ut på känslornas sommaräng?

Alltihopa, kanske. Och lite till som jag inte kan komma på just nu, klockan tre på natten när  barnbarnet Ellen, 8, snusar i soffan bredvid mig. Hon kom tassande hit för en stund sedan och klagade på att mormor snarkade. Det dröjde inte länge förrän  mormor också kom tassande och sa att hon inte kunde sova. Lite förvirrande, måste jag säga.

Vi startade sömnförsöket med att jag och den mormor som är min hustru la oss i våra vanliga sängar i vårt vanligs sovrum. Besökande barnbarnen Ellen och Lilly hade då redan slocknat i arbetsrummets bäddsoffa efter sedvanlig högläsning. Två ljuvliga systrar under samma lakan. Allt verkade lugnt och fint.

Själv hade jag svårt att somna, men gjorde det till sist. Så måste det ha varit eftersom jag vaknade av att Ellen kom och ville ligga i vår säng. Ingen morfar och mormor säger nej till en sådan förfrågan, men det blir ju genast lite svårare att hitta en bra sovställning.

Efter ett tag drogs jag upp ur sängen av min egen otålighet. Ni vet hur det är när himlen har glömt att släcka lyset och tankarna vägrar att slå sig till ro. Det gick inte att ligga kvar. Så jag tog min dator och satte mig i vardagsrummet och läste tidningar på nätet.

Mormor har återvänt till sängen – hoppas hon sover.  Men nu har Ellen vaknat igen. Hon undrar om det är mitt i natten. Jag säger ja, för mitt i natten är ett tänjbart begrepp.

Den enda i lägenheten som tycks vara oberörd av sommarnattens sömnstörande magi är lillasyster Lilly, som ligger kvar där hon slocknade efter högläsningen. Till henne ha storasyster Ellen nu återvänt för ett nytt sömnförsök. Lilly snarkar inte.

Nå, snart nog är det vinter och mörker och de ljusa sommarnätternas sömnproblem har då förvandlats till en lust att gå i ide med björnarna i väntan på våren. Så i stället för att klaga sitter jag nu uppe och känner att jag lever. Hellre det än att vara en medvetslös björn.

Och jag tänker att jag vet vad ”fånga dagen” heter på latin. Men vad heter ”fånga natten”?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.