Tack gode Gud för tidskrifterna!

Första morgonen i solen på uteplatsen. Lukten av träoljan som knappt hunnit torka kan inte på allvar störa njutningen. Som vi har längtat! Häckens tunna kvistar lyfter sina nakna händer mot himlen. Snart ska de fyllas med grönska. Den vissheten värmer nästan lika mycket som solen.

Där i solen läser jag denna morgon senaste numret av Axess. En av mina favoritskribenter, Richard Swartz, har skrivit om Tyskland. Artikelns rubrik är ”Den nya nationen”, och texten ger mig insikter och kunskaper som jag inte hade förut. Just det jag alltid önskar när jag läser en bok eller en artikel, men inte alltid får.

Med stigande ålder övergår jag alltmer från dagstidningar till tidskrifter i min läsning. Det kanske inte enbart har med åldern att göra, utan också med mediernas utveckling. Kvällspressen tar successivt över skvallertidningarnas roll, och morgontidningarna sneglar åt kvällstidningarna. Dock, måste jag omedelbart lägga till, tycker jag att svenska morgontidningar fortfarande håller god kvalitet. Men tabloidformatet gillar inte långa utredande artiklar, eller i varje fall gör inte redaktörerna det – med ett och annat undantag – och televisionens enorma påverkan har fött konsumentkrav som fokuserar på bild i stället för bildning.

Så ja, då har gubben gnällt färdigt för en stund.

Nu vill jag i stället prisa tidskrifterna. Där hittar jag ofta de artiklar som sätter in nyheterna i ett förklarande sammanhang, och de översikter som väger in idéhistoriska perspektiv som är så viktiga för att förstå vår samtid.

Så tack Axess, tack The Economist, tack Nod, tack Signum. Detta är de fyra tidskrifter som för närvarande ingår i min kostcirkel. Alla fyra rekommenderas.

Och nu måste jag bara läsa Mats Wiklunds artikel ”Det polariserade Amerika” i Axess. Mats kan sitt USA, och är dessutom en mycket god skribent.

Just det, de goda skribenterna, de som förenar djup kunskap med en lätt skrivarhand, de fina stilisterna. Vad vore tidskrifterna dem förutan? Ingenting, förstås.

Så tack alla goda skribenter som gör läsandet inte enbart till en nyttig sysselsättning, utan även till ett nöje.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.