Häromdan fick jag brev från Skatteverket. Brevet hade en rubrik: ”Kontrollera din beräknade ränta om du ska betala kvarskatt – fel ränta i vissa slutskattebesked”.
Väldigt lång rubrik, om jag får säga min mening som gammal journalist. Väldigt lång.
Brödtexten, då? Ja, där varnas för att betala in för lite i kvarskatt. Risken finns tydligen eftersom Skatteverket kan ha angett för låg ränta. Vilket beror på ett tekniskt fel. Vilket Skatteverket beklagar.
Men Skatteverket är inte ödmjukare än att man kan slänga in ett litet hot i texten. ”Om du inte betalar ett betalningskrav så att pengarna finns på ditt skattekonto senast på förfallodagen går skulden vidare till Kronofogden.”
Så nu gäller det att kolla vad Skatteverket gjort för fel, annars kan jag hamna hos Kronofogden. Och det vore illa.
I brevet berättas hur man ska kontrollera räntan på Skatteverkets hemsida (hur människor som inte har dator och internet ska göra sägs inte).
Längst ned på sidan står i vanlig brödtextstil: ”Exempel: se baksidan”
Och nu gäller att inte göra som en del av oss gör: Börjar med att läsa baksidan (det är ju ändå slutet på en historia som är intressant, även om det nu är Skatteverket som berättar).
Där kommer texten som blivit en chock för somliga. I mitt brev står: ”Slutlig skatt 2012 års taxering, förfallodag 2013-03-12……..9 119 504”.
Alltså, jag ska betala drygt 9,1 miljoner kronor i slutlig skatt. Efter avdrag och beräknad ränta ska jag, skriver Skatteverket, betala 8 600 123 kr.
På denna sida – inte ett ord om att detta är ett exempel. Nå, för mig var det ingen fara. Jag har aldrig varit i närheten av den här sortens inkomstnivåer och insåg omedelbart att Skatteverkets pedagogiska förmåga inte nått sin fulla potential än. Men skrämmas med Kronofogden, det kan dom.
Bra skrivet !