SD har anledning tacka Skolverket

Det är i sin ordning med skolavslutning i kyrkan. Präst kan få medverka. Men nåde den präst som knystar om vad advent är för någonting. Och vad man vanligtvis sysslar med i den lokal, dit elever och lärare kommer för en stämningsfull terminsavslutning.

Så lyder Skolverkets bud, förmedlat av ett par ledande företrädare på DN Debatt. Denna världsliga myndighets munlåst på prästerna kommer sig av att den svenska skolan är icke-konfessionell, förklarar generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo.

Men måste skolan därför vara historielös och kulturförnekande? Är det inte tvärtom skolans uppgift att ge eleverna kunskap om Sveriges historia och den kultur som utgör vårt gemensamma rotsystem? Detta är ju vad som format vårt nu och kommer att ha inflytande över vår framtid. Varför månar då Skolverket, av alla myndigheter, om desorientering i stället för orientering?

Texter som burit vår kultur och format vår litteratur – bibliska berättelser och psalmer skrivna av våra främste diktare – vill Skolverket stoppa in i en mörk garderob för att sedan omsorgsfullt stänga dörren. Och kyrkobyggnaden, full av kristna symboler, ska inte få tala sitt eget språk utan måste betraktas som ett annex till skolan. Eller kanske till Skolverket, eftersom man vill styra vad som händer där.

En sak är säker. Det är inte invandrare med icke-kristen trosbekännelse som begär detta, utan en svensk myndighet som förlorat sin egen kompass och av det skälet inte tycker att orientering i det historiska och kulturella landskapet är viktig för dagens skolelever.

En annan sak är också säker. Sverigedemokraterna bör sända en tacksamhetens tanke, kanske rent av ett tackbrev, till Skolverket som hjälper partiet att vinna nya väljare. Av ren okunnighet, och alldeles i onödan.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.