Cirkus Assange närmar sig konkurs

När två stora män vill ha allt ljus på sig väger tydligen två vanliga kvinnors öden lätt. Hur ska man annars tolka cirkus Assanges senaste turer?

Yttrandefrihetens helgonförklarade riddare Julian Assange försöker fly undan den svenska rättvisan. Inte vart som helst, utan till Ecuador, där pressfriheten knappast har sin bästa jordmån. Ansedda demokratiorganisationen Freedom House talar rent av om en kultur av trakasserier mot journalister.

Assange vill inte att svenskt rättsväsende ska komma åt att pröva två kvinnors anklagelser om våldtäkter och andra sexuella övergrepp under hans besök i Sverige. Han är häktad i sin frånvaro, och när nu brittiskt rättsväsende beslutat att utlämna honom till Sverige tänker yttrandefrihetens riddare kasta sig i famnen på Ecuadors president Rafael Correa. En räddare med starka ambitioner att tysta kritiska röster på hemmaplan.

Det skulle vara väldigt intressant att höra Correa och Assange diskutera demokratisk öppenhet och fritt informationsflöde. 

Vad Assange säger sig frukta är att Sverige ska utlämna honom till USA, där Wikileaks grundare kan råka illa ut sedan hans organisation offentliggjort topphemligt material. Han har ansträngt sig hårt för att misstänkliggöra och direkt smutskasta svenskt rättsväsende, som vill pröva våldtäktsanklagelserna mot honom. Assange menar att svensk domstol kan utgöra ett redskap i händerna på en regering mån om goda relationer med USA.

En intressant notering i sammanhanget är att i Transparency Internationals utvärdering av domstolarnas oberoende hamnar Sverige på plats tre, Ecuador på plats 130 av 142 undersökta stater.

Nog verkar det som om Julian Assange håller på att ställa till det riktigt både för sig själv och för Wikileak.

I Sverige finns två kvinnor, som hävdar att de blivit utsatt för grövsta möjliga kränkning av Assange. Och som inte får sin sak prövad.

Det kunde ju också vara ett lämpligt samtalsämne för Assange och Correa när de diskuterar demokratisk öppenhet och fritt informationsflöde.

Är de inte eniga om den ena saken är det kanske eniga om den andra – att två kvinnoöden väger lätt när de stora pojkarna vill ha allt ljus på sig. 

En sak är odiskutabel. Cirkus Assange närmar sig, i hög fart, moralisk konkurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.