Svenska skolelevers resultat blir allt sämre. Varför? Kanske har vi nu äntligen fått svaret på den frågan, om än från ett överraskande håll. Gällivare tingsrätt har nämligen i en dom slagit fast, att läraryrket kan jämföras med att vara polis eller ordningsvakt.
I många andra länder tror dom fortfarande, att lärarjobbet är ett pedagogiskt uppdrag. Nu går Sverige i spetsen igen och visar vägen mot framtiden. Vill du bli lärare? Då måste du inte bara räkna med bråk, utan också med stryk. Det hör till, enligt detta färska utslag av svenskt rättsväsende. Pedagog får du vara i mån av tid.
Omkring 30 000 lärare i Sverige uppger att de utsatts för våld eller hot på sin arbetsplats, det vill säga i skolan. I Gällivare-fallet har den aktuella eleven tidigare dömts för misshandel och olaga hot. Läraren blev nämligen slagen och sparkad av eleven, som dessutom kom med direkta dödshot.
Men något skadestånd ska inte utgå till läraren i fråga, slår Gällivare tingsrätt fast. Detta eftersom lärarna ska räkna med att de kan få stryk ibland. Det ingår i bilden, liksom för poliser och ordningsvakter.
På lärarhögskolorna gapar utbildningsplatser tomma. Unga människor som funderar över sin framtid kanske hellre söker till Polisskolan. Ska de ändå riskera stryk i jobbet så vill de väl ha bättre betalt än vad en lärarlön kan erbjuda.
Läraren i Gällivare tänker inte överklaga tingsrättens huvudlösa dom. Dels av hänsyn till eleven. Dels för att han inte orkar. Det är begripliga synpunkter. Men det är ändå beklagligt – den här domen skickar en signal rätt in i samhället som kan åstadkomma stor skada i framtiden.
Om vi nu inte vill ha en skola där pedagogerna ersätts av poliser och eleverna får skaffa sig nödvändig kunskap på egen hand, så gott det går. Då är det rätt signal.