Kjerstin Dellert och andra passionärer

Kjerstin Dellert kan tyvärr inte, som hon tidigare lovat, medverka vid releasen av min bok ”Passionärerna” (Libris). Trist. Men i hennes ställe kommer ”Malmskillnadsgatans ängel”, Elise Lindqvist, en annan av de i boken intervjuade passionärerna. Ingen dålig ersättare! Tid: Tisdagen den 15 maj klockan 13.00. Plats: Filadelfiakyrkans Birkasal, Rörstrandsgatan 5, Stockholm. Välkommen!

Det är nu länge sedan Kjerstin Dellert sa ja till medverkan vid bokreleasen och skrev in datumet i sin kalender. När jag sedan läste i tidningarna om att hon skulle genomgå en canceroperation tänkte jag, att nu blir det väl inget av med det.

Nu låter det som om jag tänker mer på min bokrelease än på den passionerade Kjerstin Dellert, operastjärnan som inte lät pensioneringen från Operan vara övergången från ett aktivt till ett passivt liv. Men riktigt så är det inte.

Visst känner jag spänning och en viss nervositet inför nedkomsten. Hur blir det att hålla det nya boklivet i sin hand? Hur kommer ”Passionärerna”, skriven med svett och möda och en massa glädje, att tas emot? Visserligen är jag inte förstfödare. Ändå…

Men mitt möte med Kjerstin Dellert under arbetet med boken gjorde mig genuint intresserad av denna människa. Hon är en vulkan, full av inre eld, som vägrar sluta mullra och påkalla omgivningens uppmärksamhet. I samband med pensioneringen satsade hon sin tid och kraft på att rusta upp och sparka igång Confidencen, som är Sveriges äldsta rokokoteater. Den var då ett förfallet förråd. Nu är den återställd, vid liv, och full av aktiviteter. Ungefär som härskarinnan, teaterchefen Kjerstin Dellert, efter canceroperationen.

I bokintervjun berättar hon om livsresan och livsprojektet som började när anställningen vid Operan tog slut, och ger goda råd till blivande och nyblivna pensionärer som söker ett meningsfullt liv efter yrkeslivet.

När jag ringer och försiktigt kollar hälsotillståndet efter operationen möts jag av den energiska operarösten. Som på min fråga om hälsan säger:

– Tack, jag är frisk. Jag sitter just och repeterar med Börje Ahlstedt.

Och så försäkrar hon att en cancerdiagnos inte är detsamma som en dödsdom. Livet går vidare. Jag vet, säger jag. Här delar vi faktiskt samma erfarenhet, även om min cancer var en annan sort.

Ja, och så skrev jag en blogg om hennes medverkan. Men bara någon timme efter det att jag lagt ut texten på nätet ringde Kjerstin Dellert. Hon beklagade djupt att hon måste ge återbud. Inte på grund av sviktande hälsa, dessbättre, utan därför att en Strindbergsföreställning för skolelever där hon medverkar blivit en sådan succé, att man beslutat köra dubbla föreställningar, klockan 10.00 och klockan 13.00, den dag bokreleasen äger tum.

– Jag beklagar, jag styr inte över detta, sa hon.

Sådant händer förstås, men trist var det. Nå, var fanns då en god ersättare som jag kunde intervjua om bokens tema, hur man går vidare med sitt liv på äldre dagar?

Elise Lindqvist, förstås, ”Malmskillnadsgatans ängel”. Eller ”morsan” som hon kallas av de prostituerade tjejerna i Stockholms city. Vid 74 års återfinns hon i princip varje fredagsnatt på Stockholms prostitutionsstråk som stöd och hjälp för de kvinnor, vars öde hon en gång delat.

”Varför ska jag sitta och mysa i tv-soffan där hemma när det finns människor som behöver mig?” säger denna passionerade pensionär i intervjun i boken.

Kjerstin Dellert och Elise Lindqvist är ett par av de tolv personer som jag intervjuat i ”Passionärerna”. De övriga är: Bengt Göransson, Thage G. Peterson, Elver Jonsson, Martin Lönnebo, Marianne Johansson, Marianne Henriksson-Holmström, Lennart Nyholm, Birgit Karlsson, Gun-Britt och Lars-Erik Holgersson.

En del är offentliga personer, andra kända i en snävare krets. Men de har en sak gemensamt: de har gått vidare i meningsfulla uppgifter efter uppnådd pensionsålder. Och de är passionärer som generöst delar med sig av erfarenheter och goda råd.

Jag hoppas förstås att boken ska ge inspiration och förmedla livslust och framtidstro åt människor som uppnått mogen ålder. Och så hoppas jag att många ska komma till bokreleasen, där jag ska berätta om boken, intervjua Elise Lindqvist, och kanske ytterligare någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.