Aung San Suu Kyi utmanar

Blir hon regeringens gisslan, eller vågar och kan hon driva på demokratiseringsprocessen från sin nya position i parlamentet? Den frågan ställdes när Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD vann 43 av de 44 parlamentsplatser som stod på spel vid fyllnadsvalet den 1 april.

Ett delsvar fick vi på måndagen. 43 stolar stod tomma när Burmas parlament öppnade. Oppositionsledaren och hennes partikamrater vägrade nämligen att svära den ed som kräver, att en parlamentsledamot ska försvara konstitutionen. Man vill ändra texten på just denna punkt. ”The Lady” och NLD är beredda att respektera konstitutionen – men inte att försvara den.

Det är en viktig markering. Konstitutionen från 2008 är nämligen djupt odemokratisk, bland annat därför att den garanterar militären inflytande över en fjärdedel av de 600 parlamentsplatserna.

Om Burmas regering menar allvar med sin tal om demokrati måste konstitutionen ändras.

Vad följden blir av Aung San Suu Kyis och hennes partivänners krav än blir så har hon i varje fall visat, att hon inte tänker bli en nickedocka i president Thein Seins knä. Hon utmanar. Nu gäller det att omvärlden ger henne och hennes parti fortsatt stöd i strävan att gå från ord till handling när det gäller Burmas demokratiseringsprocess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.