Ministerns minfälts-manöver

Utnämningen av utrikesutskottets ordförande Karin Enström till ny försvarsminister efter Sten Tolgfors prisas på alla håll. Hon är utbildad officer och känner försvaret inifrån, och hon är politiskt erfaren.

Men den svenska vapenexporten är ett minfält där en försvarsminister riskerar sitt politiska liv. Fråga Tolgfors, han vet. Vid den presskonferens där statsminister Reinfeldt stolt presenterade sin nya minister, som även har oppositionens gillande, blev åhörarna påminda om saken.

Där dök den upp, frågan om Karin Enströms syn på vapenexport till diktaturer. Inget konstigt med det, tvärt om med tanke på turerna kring affärerna med Saudiarabien.

Försvarsministern vägrade svara. Det vill säga hon svarade, men inte på frågan. Hon surrade en stund om den restriktiva lagstiftningen gällande vapenhandel, som dock skulle omprövas eftersom den var gammal.

I Aktuellt fick Karin Enström frågan om hur besvärligt det var för alliansregeringen att Folkpartiet bestämt motsätter sig vapenexport till diktaturer, vilket Moderaterna inte gör.

”Regeringen fattar beslut kollektivt och jag är övertygad om att vi kommer att komma fram med en kompromiss”, blev svaret.

Och hur skulle en sådan kompromiss se ut? Vapenförsäljning till halvdiktaturer? Endast försäljning av vapen som passerat bäst före-datum till diktaturer? Eller?

Karin Enström har säkert goda förutsättningar att bli en bra försvarsministern. Det är inte personen det gäller. Det är saken. Lagen förbjuder faktiskt vapenexport – utom i undantagsfall. Ändå är Sverige världens ledande vapenexportör, räknat per capita.

Reglerna säger att undantag inte ska medges om det sker omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter i det land som vill köpa vapen från Sverige. Vilken alltså inte hindrar att vi säljer vapen till Saudiarabien, ett ökenland även när det gäller mänskliga rättigheter.

Inte underligt att den nya försvarsministern i sin debut manövrerar med största försiktighet på detta minfält. Och så kommer det att vara för varje försvarsminister till dess Sverige gjort upp med det hyckleri som präglar vapenexporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.