Politiskt falskspel i Egypten

Det är skillnad på meteorologi och politik. En politisk vår följs inte per automatik av en sommar där demokratins väldoftande blomster slår ut i full prakt. Utvecklingen i Egypten är ett exempel på den saken.

President Hosni Mubarak störtades för lite över 14 månader sedan, och frihetens fanor flög i vinden, och lovsång till demokratin steg ut revoltörernas strupor. Sedan dess har mer än 12.000 civilpersoner dömts i militära domstolar, och fredliga demonstrationer har slagits ned med brutalt våld.

Om detta påminner statsvetaren Magnus Nordell i en artikel i senaste numret av Axess. Han menar att förhoppningarna om en tolerant och demokratisk samhällsutveckling i Egypten svikits. De i huvudsak unga egyptier som drev på utvecklingen under den arabiska våren har neutraliserats sedan Muslimska brödraskapet blev vinnare i parlamentsvalet.

Det finns delade meningar om vad det kommer att betyda för Egyptens framtida politiska kurs. Muslimska brödraskapet försöker lugna omvärlden genom att på sin officiella engelskspråkiga webbplats publicera artiklar om demokrati och pluralism och skicka ut försonliga signaler om relationen till den kristna minoriteten, kopterna.

Men, skriver Nordell, budskapet är ett helt annat på Muslimska brödraskapets arabspråkiga hemsida. Där lyser demokrati- och kvinnofrågor med sin frånvaro och pressfriheten kritiseras. Och därifrån sprids ett onyanserat judehat.

I en artikelserie med rubriken ”Judarna är en källa till ondska och skada i alla mänskliga samhällen” publicerade en känd universitetslärare texter som, enligt Nordell, ”i sin antisemitism snarast måste jämföras med nazitidens alster”.

Det här är ett falskspel som inte bör få lura omvärlden. Den arabiska våren har frusit inne i Egypten. Så ser det i varje fall ut för närvarande. Vill man hålla hoppet vid liv, så kan man tänka sig att det handlar om aprilväder, det vill säga ett tillfälligt bakslag i vårens segertåg.

Men, som sagt, meteorologi och politik är skilda saker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.