Huka er greker, nu laddar Kronofogden om!

Den sjuka grekiska ekonomin skulle vara bra mycket friskare om staten fick in de skatter som företag och enskilda inkomsttagare är ålagda att betala.

Sakkunniga bedömare beräknar att de obetalda skatterna uppgår till 60 miljarder euro. En ofattbart stor summa. Av dem förmodar man att endast åtta miljarder är möjliga att driva in. Det är till exempel svårt att komma åt de väldiga summor som förts över från grekiska bankkonton till schweiziska banker. Men åtta miljarder euro är inte kattskit. De pengarna kan täppa till många hål i den sjunkande grekiska skutan.

Nu ska personal från svenska Skatteverket och Kronofogden hjälpa Grekland att hitta en fungerande metod att få in så mycket som möjligt av de skatter staten är berättigad till, berättar DN.se. EU:s specialenhet som stödjer Greklands reformarbete har pekat ut skatteområdet som prioriterat.

Tanken är god. Ett fungerande och välkontrollerat skattesystem drar inte bara in pengar till statskassan utan är också hälsosam medicin mot systematisk korruption. Fiffel och fusk som inte lönar sig blir så småningom ointressant.

Ordet ”byrårkrati” kan betyda flera saken. Ibland används det som skällsord. Men i betydelsen organisatorisk rationalitet är byråkratin en svensk exportvara som kan göra betydligt mer för stabiliteten och säkerheten i världen än den omhuldade vapenexporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.