Språket skapar världar

Bibelns första mening lyder: ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” Hur? Jo, ”Gud sade”. Ordet skapade.

Jag tar fram och bläddrar i en bok som är något av ett måste för den som är intresserad inte bara av journalistik utan också hur medierna påverkar oss som människor och medborgare. Det är Göran Rosenbergs ”Tankar om journalistik”. Där skriver han bland annat: ”Genom språk blir världen till. Genom olika språk blir olika världar till.”

Jag är ingen idrottsfanatiker, men jag är idrottsintresserad på det där lite allmänna viset. När ett svenskt landslag i fotboll eller ishockey spelar ett stort mästerskap följer jag gärna matcherna på TV, om så är möjligt. Jag ser ganska ofta Sportspegeln. Och så håller jag på Skellefteå AIK i ishockey. Så det blir ju en del.

På senare tid har jag reflekterat över språket i det idrottsliga sammanhanget. Kommentatorernas språk, när de svärande kräver mer våld på hockeyrinken och tycker att spelets regler ska nonchaleras om det är till egen fördel. Spelarnas språk. Ledarnas språk. Svordomar, hånorden, hatorden, för att inte tala om den allmänna torftigheten (undantag finns förvisso).

Och jag tänker: Vilka världar skapar man med detta språk? Världar som barn och ungdomar ska lockas till, eftersom det anses nyttigt att idrotta.

En del mobilsamtal som jag tvingas lyssna till när jag åker kommunalt – tvingas, därför att den som samtalar kommunicerar högljutt och fullständigt utan hänsyn till omgivningen – väcker också funderingar. Inte i första hand för att språket är slafsigt och ovårdat, utan för att det är rått och förnedrande. Det förnedrar den man samtalar om, eller samtalar med, och ytterst den som talar.

Vilken världar skapar det svordomsfyllda, könsordsfyllda, hånfulla, hatfyllda språket?

Jag vet inte om jag vill veta. Men jag vet att ord inte går spårlöst förbi.

En reaktion till “Språket skapar världar

  1. Rätt Birger! Jag har skrivit på Facebook vid något tillfälle att ”knäcket” att sätta en eller flera mikrofoner runt en hockerink och spela in språkbruket mellan spelare och spelare/domare är fortfarande inte gjort. Jag tror att de allra flesta skulle bli ganska chockade. De få gånger jag suttit nära isen vid en Elitseriematch har jag hört delar av språket och det är inte upplyftande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.